Sotpannan, ...

-Sotpannan, som gjort ett så oöverträffat jobb, så många gånger. ...

I vad skulle man ha kokat sitt kaffe, ...
... om inte sotpannan funnits?

I skog, fjäll och mark, är det inget som ger så mycket trivsel som just det att tända kaffeelden och ställa sotpannan på den. Nu kommer "belöningen" efter en lång dags slit med en lång och tung vandring. Nu är jag äntligen på plats, dagens arbete är över, och det är bara att slappna av och det bästa som väntar.
Med den sprakande tjärvedselden kommer ljuset och värmen, och med det heta svarta kaffet från sotpannan, känner du snart både ljuset, värmen och inspirationen, även i kroppen. Du är trött och sliten efter vandringen, men kvicknar fort till liv efter ett par kåsor varmt och riktigt svart kokkaffe.
- nu kan fisket, och äventyret börja, ...


Augusti 2015. Det är torrt i markerna och eldning kanske ska undvikas. Mitt "plåtkök" håller elden på plats och lågorna ger trivsel under tiden kaffet kokar.-Midnatt, söndag, midsommarhelgen 2014. Med hjälp av lite kaffe, en skvätt whisky och värmande eld återvänder livsandarna efter 6 timmars paddlande och bärande. En god natts sömn och sedan väntar de stora harrarna...Konsten att koka en riktigt god kopp kaffe ute i det fria. Foto: Leif Seger, www.jogarsrud.se Musik: Magnus Eriksson-September 2009, älgjakt. Gott kaffe värmer i väntan på älg. Strax efter att den här pannan var urdrucken så fick hund och hundkarl kontakt med och fällde, ko och kalv. Det kan du läsa om här>>-Maj 2009 och sommarens första fisketur. Två dygn under stjärnorna, ensam, ganska kall nordan, inte ett napp. Då är det tur att man har sotpannan som sällskap.-Februari 2009 och en lika snörik vinter som den förra. Jag och Roger H. kokar kaffe på snö efter en fin fiskedag med skoteråkning i bottenlös snö. Snödjupet omkring en meter eller mera här i skogen där vi har vår kaffeld.-April 2008 och en av de snörikaste vintrarna på länge. Vad passar bättre då än att koka sitt kaffe på snö!-"Fika" tillsammans med goda vänner i april 2007. Dubbla uppsättningar pannor är bra om man är många.-"Pappas gamla favorittjärn", Idre. Flickvännen kokar kaffe på en av våra allra första fisketurer, 1987.-"Hemligtjärn", Idre. Fika efter att jag och Igor fått varsin kilosöring. Foto: Igor Lehnberg ©-Storfjäten, en solig dag i april. Kaffe som måltidsdryck ute i skog och mark. Solen värmde, trevligt sällskap och ett par goda korvar, vad kan man mer begära!-Jämngäddtjärn, Idre. Augustimörker, öringen vakar, livet när det är som bäst, ...-Långtjärn, Idre. Februari, kallt. Varmt kaffe är räddaren i nöden såna gånger.-Med riktig tjärved blir kaffeelden nästan i bästa laget ibland. Vit man gör stor eld och sitter långt ifrån, röd man gör liten eld och sitter nära.-Vacker plats, trevligt sällskap, stora öringar och gott kaffe på en fisketur i juli sommaren 2006...., ja, vad skulle man ha gjort, utan sotpannan, ..?

Det kommer fler bilder när jag har nya att visa. Idén till den här sidan kommer helt och hållet från Anders Gilljam
och hans sida svartkjelen.com

Vänliga "sotpannehälsningar",

Jonas