Välkommen till


Jonas Gardsiö, Idre!

Burusjön, IdreLyckat fiske, Idre

 

 

Städjan/Nipfjället

 

En tur där man med fördel kan ta med sig barnen har jag förslag på här:

Turen är ca 3,5 km om man väljer den korta varianten eller ca 8-10 km om man väljer någon av de längre. Denna tur följer inte kryssmarkerad led så bra väder är en fördel som på alla fjällturer, karta och kompass skall finnas med i packningen. Lämplig karta är W52 Idre. Köp den hos t.ex. Idre Turistinformation eller via länk på vandringsidan.

 

Ta bilen upp till den övre Nipfjällsparkeringen där vägen slutar. Du har då passerat Nipstugan, (raststuga), och Trollvägen, (stanna vid skylten och frikoppla, bilen kommer inte rulla åt det håll ni tror den ska göra). När du parkerat bilen på parkeringen där vägen slutar kan man naturligtvis bestiga Lillnipen som är höjden rakt norrut, men jag har en annan idé.

 

Högarna mellan Nipfjället och Städjan sedda från söder.

 

Följ stigen åt höger d.v.s. söderut mot Städjan. Stigen följer sluttningen söderut så man håller höjden bra och får på köpet fin utsikt mot Fjätervålen och Härjedalsfjällen. Efter ca 1 km så svänger stigen lite smått upp mot höger och upp på fjällplatån. Du kommer nu snart fram till en serie höjder som ser ut som "gravhögar". Här kan man med fördel rasta och plocka fram matsäck. Barnen kan göra "toppbestigningar" på kullarna.

 

Du kan sedan välja på att fortsätta mot Städjan som du nu ser tydligt i söder, eller att gå tillbaka till parkeringen. Om du väljer tillbaka så kan du med fördel hålla dig till vänster om stigen du kom och följa fjällheden tillbaka, den är mycket jämn och fin att gå på. Man får se till att hålla höger så att man kommer tillbaka till parkeringen och inte onödigt långt ned på vägen.

 

Om du skulle hålla alldeles för långt till vänster vilket är lätt gjort eftersom det lutar åt det hållet så är ingen skada skedd. Du hamnar antingen på den kryssmarkerade leden som går mellan Nipfjällsvägen och Städjan eller lite för långt ned på vägen i förhållande till parkeringen där bilen står. Det blir då en ganska trist uppförsvandring för barnen sista biten.

 

Om du inte går tillbaka direkt från "kullarna" så är det naturligt att forsätta de ca 2,5 kilometrarna till Städjan och bestiga den. Själva toppbestigningen gör man via den sydvästra sluttningen. Ta sedan samma väg tillbaka till "kullarna" och följ sedan fjällheden tillbaka som beskrivet ovan. Eller fortsätt direkt ned till Gränjesåsvallen från Städjan om du arrangerat så att någon kan hämta upp dig.

 

När du är vid den övre Nipfjällsparkeringen ska du passa på att kolla om det ligger snö kvar i sänkorna runt omkring, det gör det vissa år långt in på sommaren. Att kasta snöboll i juli är inte helt fel!

 

Omslag "Vandringsturer i norra Dalarna"

 

Fler vandringstips i min bok "Vandringsturer i norra Dalarna". (Länk till AdLibris.com)

 

Jag bjuder på en av turerna i boken här>> pdf  1,25MB

 

 

 

 

 

Tillbaka till toppen

 

 

 

 

Idre

 

Infoo.se - Den
officiella svenska webbkatalogen

Den officiella svenska webbkatalogen

 
Vandringstips
Vandringstips
Vandringstips m.m. för Idre, Särna, Grövelsjön.
Läs mer...
Fiskekort
Fiskekort
Vilka fiskekort behöver du i Idre, Särna, Grövelsjön? Information här.
Läs mer...
Att göra/uppleva
Att göra/uppleva
Tips på aktiviteter
och utflyktsmål.
Läs mer...
Väderlänkar m.m.
Väderlänkar m.m.
Lokala prognoser, snödjup m.m.
Läs mer...
Min blogg
Min blogg
Dagsanteckningar, tankar, debattinlägg...
Läs mer...
Plocka bär
Plocka bär
Det finns fina bärmarker i Särna, Idre, Grövelsjön.
Läs mer...
Alpint & längd
Alpint & längd
Liftöppettider, spår m.m.
Läs mer...

 

 

 

 

 

 

 

 

©2005 Jonas Gardsiö. Alla rättigheter reserverade. Senast uppdaterad: 21 jul 2012.